Warping voorkomen - Dit kun je doen

Warping voorkomen - Dit kun je doen

8 tips tegen het warp-effect bij 3D-printen

Vooral als je vaak print met materialen als ABS en HIPS, raak je na verloop van tijd geïrriteerd over het zogenaamde “warping”. Dit is een lelijke drukfout waarbij een deel van het model uitpuilt of kromtrekt. In het ergste geval laat de print volledig van het platform los.

Zeker bij functionele onderdelen, waarvan de nauwkeurigheid van groot belang is, kan het kromtrekken al snel de hele print verknoeien. Het gaat vooral om modellen met een groot contactoppervlak op het printbed. In dit artikel lees je wat het kromtrekken veroorzaakt en hoe je het kunt voorkomen.

Oorzaken van warping

Warping treedt op als gevolg van ongelijkmatige temperatuurverdeling en de resulterende spanning in het printmateriaal. Omdat ABS- of HIPS-filamenten bij ongelijke temperaturen meer kromtrekken dan bijvoorbeeld PLA en de neiging hebben om te krimpen tijdens afkoeling, kan het kromtrekkingseffect vaker worden waargenomen bij deze materialen.


Als een ABS-print bij kamertemperatuur wordt afgekoeld, kan deze bijna 1,5% krimpen. Hoe groter het printmodel, hoe ongelijkmatiger het afkoelt, de lagen krimpen ongelijkmatig en delen van de print gaan uitpuilen.


Dus de redenen voor warping hebben meestal te maken met temperatuur:

  • Ongelijkmatig verwarmd printbed
  • Te snel afdrukproces
  • Onjuiste locatie van de 3D-printer (bijvoorbeeld bij het raam)
  • Onjuiste slicer-instellingen
  • Vervuild printbed

Vermijd kromtrekken - dit kun je doen met deze eenvoudige maatregelen

1. Gebruik een verwarmd bed

Een verwarmd printbed houdt het model gelijkmatig warm tijdens het printproces door de temperatuur in het printobject gelijk te maken. Tegelijkertijd zorgt het ook voor een betere hechting aan het bed. Indien mogelijk moet de temperatuur van het verwarmingsbed net onder het filamentverwekingspunt liggen, want: Hoe hoger de temperatuur van het verwarmingsbed, hoe kleiner het temperatuurverschil in de afzonderlijke filamentlagen en de resulterende kromtrekking. Zorg er echter voor dat je de temperatuur van het verwarmingsbed niet te hoog instelt, anders riskeert je plastische vervorming van het model en intensivering van het warp-effect.

Verwarm daarnaast je verwarmingsbed altijd voor en druk er niet direct op, zodat de warmte enigszins kan stabiliseren. Het printbed kan zelfs geïsoleerd worden voor een optimale warmteverdeling; temperatuurbestendige isolatie is hier zeer geschikt voor.


2. Printen in een gesloten drukkamer

Een gesloten behuizing houdt de temperatuur in het model constant tijdens het gehele printproces. Bij het printen met een verwarmde kamer moet je er tijdens het printen altijd voor zorgen dat de deuren gesloten blijven, zodat de warmte binnenin niet kan ontsnappen. Een geschikte 3D-printerhoes vind je in onze shop.


3. Kies de juiste locatie voor jouw 3D-printer

Een 3D-printer moet idealiter worden opgesteld op een plaats waar het niet tocht. Een stoel bij het raam, in de gang of naast een deur is daarom minder ideaal, omdat luchtstromen onbedoeld de druk koelen. In principe moet je de kamertemperatuur regelen door ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten te houden.


4. Zet de materiaalventilator lager tijdens de eerste paar diensten

Om te voorkomen dat de onderste lagen losraken van het printbed, kun je de ventilator uitzetten of vertragen terwijl de eerste lagen aan het printen zijn. Houd er echter rekening mee dat het gesmolten filament nog snel genoeg moet stollen om een nauwkeurige drukopbouw mogelijk te maken.


5. Verbeter de hechting van het bed met hechtmiddelen of een permanente drukplaat

Zoals reeds vermeld, kan het gebrek aan hechting van de print aan het printbed ook leiden tot kromtrekken. Om kromtrekken van de prints te voorkomen, gebruik je een bouwplaat met een goede hechting of verbeter je de hechting met hechtmiddel, lijm, blauwe tape of een printbedcoating.

Aangezien de meeste FDM-printers zijn uitgerust met een glazen of aluminium oppervlak en de oppervlakken vaak te glad zijn om thermoplasten te drukken, kan het de moeite waard zijn om als printbed upgrade een flexibele permanente drukplaat te gebruiken.


6. Pas je slicer-instellingen aan

Niet alleen temperatuur en hechting van het printbed kunnen de bolling van de 3D-print beïnvloeden, ook de verkeerde instellingen van de slicer hebben een impact op de printkwaliteit.

  • Verlaag de afdruksnelheid

Vooral als je regelmatig problemen hebt met kromtrekken, moet je proberen de afdruksnelheid te verlagen. Tegelijkertijd moet ook de temperatuur van de nozzle dienovereenkomstig worden verlaagd.

  • Gebruik een raft en brim

Een raft kan helpen met grotere en een brim met kleinere componenten om kromtrekken te voorkomen door een basislaag op te bouwen, de randen van je model worden "vastgehouden" en deze trekken minder snel krom. De raft kan na het printen eenvoudig van het model worden losgemaakt.


7. Maak je printbed grondig schoon

Als je vaak last hebt van warping of als je prints niet aan het printbed hechten, maak deze dan grondig schoon met reinigingsmiddelen. Hardnekkige resten zoals lijm kunnen worden verwijderd met chemische oplosmiddelen.

Als jouw bouwplatform ongelijk of beschadigd is, kun je deze het beste vervangen.


8. Gebruik filament van goede kwaliteit

Last but not least moet worden gezegd dat je voor succesvol 3D-printen altijd hoogwaardige filamenten moet gebruiken - en je altijd aan de materiaalafhankelijke applicatie-instructies moet houden. Alleen een hoogwaardig filament dat op de juiste manier is gebruikt, zal een prachtig printresultaat opleveren.